Heti foglalkozások 71.

Tematikus foglalkozás:

“A” komponens

A tanulókkal arról beszélgettünk, hogy érvényesül-e Magyarországon az egyenlő bánásmód a munkaerőpiacon. Vita bontakozott ki közöttük. Elmondtam nekik, hogy az Európai Unió döntéshozatalában közvetett módon jelenik meg a foglalkoztatási kérdések kezelésében, mivel a foglalkoztatás bővítésének és a munkanélküliség csökkentésének leghatékonyabb eszköze, ha megteremtjük a társadalom tagjainak esélyegyenlőségét. Az a fő elv, hogy a foglalkoztatási esélyegyenlőség nem más. mint az, hogy, mindenki előtt nyitott  a munkaerőpiac.

A”B” komponens témája az EU foglalkozás: Románia

A romániai magyar irodalommal és írókkal foglalkoztunk. Kiemeltük Tamási Áron és Sütő András munkásságát. Központba Szakállas Ábel figuráját állítottam, és azt az eszmeiséget, amit általa közvetít Tamási Áron.

Tantárgyi fejlesztő foglalkozások: matematika.

Mindkét csoporttal játszottunk a foglalkozáson.  Pl. bummos játékot: a tanulók sorban számolnak. Aki olyan számot kéne mondjon amiben a négy szerepel, vagy 4-gyel osztható a szám az bummot kell mondjon. A következő tanuló folytatja a számsort. Aki eltéveszti az zálogot ad. A zálog kiváltására vicces feladatokat találtak ki a tanulók. Természetesen 5-tel, 6-tal … oszthatósággal is játszhatjuk. Ez után néhány találós kérdés megoldásával foglalkoztunk. Jó hangulatban teltek a foglakozások.

A német nyelvi foglalkozás a foglakozásra mondókákkal, mozgásos játékokkal készültem. Volt olyan mondóka amit nem ismertek, azokat leírtuk, majd többször kórusban elmondva ismételtük, megtanultuk. A játékok szabályait megbeszéltük, majd eljátszottuk azokat.

A havi második németes foglalkozáson: 2. Spiel: Oberbegriffe – Unterbegriffe Stadt-Land-Fluss.

A foglalkozás nagy részét játékos feladatokkal töltöttük. A foglalkozás elején tisztáztuk a gyerekekkel, ezt követően a magyarul már ismert játékot, az „ország, város, …” játszottuk tanulópárok alakításával. A foglalkozás utolsó részében a lapokon az egy sorban gyűjtött szavakkal vicces mondatokat alkottak a tanulók. Mind a játékban, mind a mondatalkotásban örömüket lelték a gyerekek.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.